Le coq gaulois – Галски петао


Из ког јајета се испилио Галски Петао, или, откуд певац симбол Француске?: )
Певац је један од најстаријих симбола Француске, иако није званично ,,признат“. Потиче из доба Римљана, и игре речи. У латинском језику ,,gallus“ је био певац, а ,,Gallus“ – Гал, становник Галије.
Петао се појављивао и нестајао с времена на време, да би у доба револуције постао симбол француског народа и његове борбе.
Наполеон Бонапарта је покушао да га замени орлом, сматрајући га недостојним, али, то није потрајало.
Више од 100 година петла можемо да видимо на дресу француске фудбалске репрезентације.

Трг Конкорд – Place de la Concorde – (Paris d’après moi – Јелена Антић)

  

Трг Конкорд је највећи градски трг Париза са невероватном површином од 8,6 хектара. Овај трг је изграђен 1755.године, а убрзо затим је назван по краљу Лују XV (Place Louis XV).

Име је неколико пута мењано, док 1830.године, после Друге француске револуције, није добио име Конкорд (Трг слоге), које је остало до данас.

Током Француске револуције, на Тргу Конкорд су, поред осталих затвореника, погубљени краљ Луј XVI, његова жена, краљица Марија Антоанета, као и најмлађа краљева сестра, принцеза Елизабета Француска.

Овде су погубљени и бројни припадници француске монархије, као и њихови следбеници, и то најчешће у присуству великог броја посматрача. За то је коришћена гиљотина.

На центру трга налази се велики египатски обелиск, један од два обелиска који је египатски владар Мухамед Али поклонио Француској у XIX веку. Обелиск је од жутог гранита, тежак 250 тона, висок је 23 метра. Његову израду наручио је Рамзес II за храм у Луксору.

Други обелиск је француски председник поклонио Египту 1990.

Из Париза,

Јелена Антић