Perfekat ili imperfekat (Passé composé/ Imparfait)

PC izražava 1.svršenu radnju (tamo gde bi kod nas mogao da se upotrebi aorist): J’ai mangé un sandwich.- Pojeo sam sendvič.
2. radnju koja je odredjena u vremenu (znamo kada se desila, ili koliko je trajala):
a) Hier, j’ai visité mon ami.- Juče sam posetio svog prijatelja.

b) J’ai habité trois ans en France. Živeo sam 3 godine u Francuskoj.
3. sled dogadjaja: Je me suis réveillé, je me me suis préparé et je suis parti au travail.-Probudio sam se, spremio se i otišao na posao.
IMPERFEKAT 1. izražava nesvršenu radnju, neodredjenu u vremenu: Il me regardait tout le temps. – Gledao me je sve vreme.
2. opisuje ljude i dogadjaje: Quand j’étais petit, j’aimais lire les contes de fées. – Kad sam bio mali, voleo sam da čitam bajke.
3. izražava naviku ili radnju koja se ponavljala : Je le visitais tous les jours.- Posećivala sam ga svaki dan.

36 одговора на „Perfekat ili imperfekat (Passé composé/ Imparfait)“

 1. Zdravo, da li mozes da mi napises nesto o COD i COI , to imam za kolokvijum 26.-og, a ne znam sta je, ne mogu da nadjem na internetu… Hvala unapred 🙂

 2. Potrebna mi je pomoć.Mogu li da Vam pošaljem zadatak da mi pomognete?(Zadate su rečenice u kojima bi trebalo da se odlučim za jedno od vremena-imperfekat ili pase compose).Trebalo bi na osnovu pojedinih reči da zaključim.

 3. Postovana Bojana,
  Molim vas ako imate vremena da mi razjasnite neke nedoumice o koriscenju pc i im. Zivim u Fr i ovde ucim jezik, naravno u francuskoj skoli. Cesto pisemo tekstove a jedna je bila proveli smo Bozic u svojoj zemlji, vracamo se da nastavimo studije i pisemo mail prijatelju kako smo se proveli, o buducim planovima itd. Ja sam napisala Pendant mes vacances j’ai fait beaucoup shoses. Je faisais des promenades, sortais etc. Drugi deo je greska naravno. I meni profesorka kaze da ne gledam samo jednu recenicu vec ceo kontekst, pritom se trazi da upotrebljavamo passé composé, imparfait, futur proche, futur simple, recenice sa que, qui et où. I sve to da iskoristimo 140 reci. Poznajem gramatiku ali ne znam cime da se vodim da znam kad koje vreme da upotrebim kad se ne gleda recenica, vec ceo tekst.Inace imam polaganje za nedelju dana. Hvala unapred

  1. Marija,
   posto vec imate odredjeno znanje gramatike, slusajte francuski, ili ga pricajte slobodno, ne opterecujuci se gramatikom!:) Na ovom blogu ima clanaka koji govore o upotrebi imperfekta i perfekta, odnosnih zamenica que, qui, où…Postoji na netu puno francuskih sajtova na kojima mozete da vezbate sta god Vas zanima, ali, ja bih, na Vasem mestu, najradije, slusala ili govorila francuski, bez opterecivanja gramatikom:)

 4. Za ‘Evenements'(faits principaux) je imparfait, a ‘Circonstances’ je za passe compose. Nerezumem sta je to i kako se odredjuje imparfait ili p.compose u recenici molim vas objasnite!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *